2014. március 24., hétfő 09:40

Tiszta ivóvíz az egészséges életért

Víztisztítás

A víztisztítás létjogosultsága napjainkban megkérdőjelezhetetlen. A háztartási víztisztítók számos pozitív tulajdonsága közül az egészségesebb lét és a gazdaságosság emelkedik ki, az ételek-italok magasabb minőségben való fogyasztásáról nem is beszélve. A csapvíztől való idegenkedés és az ásványvizekkel járó körülményesség (a sokszor megkérdőjelezhető minőség és a növekvő környezetszennyezés mellett) jogosan gondolkodik el az ember a helyettesíthető alternatívákon.

A legegyszerűbb és közép-hosszútávon a legkifizetődőbb megoldás: a minőségi víztisztítás!

Milyen előnyökkel jár ha egy család víztisztító berendezést szereltet be a háztartásba:

 • Egészségesebb vizet fogyaszthat a család összes tagja, korlátlan mennyiségben!
 • Minőségében magasabb ételek és italok készülnek!
 • Nem kell többet ásványvizet vásárolni, cipelni!
 • Nincs több PET palack!
 • Költségcsökkenés a családi kassza számára!
 • Lúgosítás és energetizálás is elérhető!

Miért szükséges megtisztítani a csapvizet?

Úgy gondoljuk, hogy mindenkinek tisztában kell lennie azzal, mit is iszik vagy eszik abban az esetben, ha csapvizet használ ezekre a célokra. Mindenki döntse el saját maga, hogy mennyire fontos a saját maga és a családja számára az emberi fogyasztásra és tisztálkodásra használt vizet megtisztítani-kezelni. Ehhez a döntéshez az alábbiakban részletezzük, hogy milyen káros anyagok, szennyeződések találhatóak a csapvizekben. Milyen fontossággal bír az emberi szervezet számára a helyes és minőségi folyadék bevitel?

Mindezekre és egyéb érdekességekre megtalálja a választ:

Vizeink szennyezettsége

A megfelelő vízmennyiség mellett a víz minősége is nagyon fontos. Nem tud a szervezet megszabadulni az ivóvíz és az étel magas só- és ásványianyag-koncentrációjától – például ezért halálos adag egyetlen pohár tengervíz is a hajótörötteknek. Desztillált vizet pedig éppúgy kockázatos nagy mennyiségben fogyasztani, mert „kihígul” testünk valamennyi víztere. A ma emberének a vizek szennyeződésével is szembe kell néznie. Főként ipari és mezőgazdasági vegyszerek teszik tönkre a felszíni vizeket, de a kerti emésztőgödrökből is szivárognak be szappanok, sók, baktériumok az ivóvízhálózatba.Palackozott ásványvizeink szavatossága fél-egy év. Régen, a felszínen található édesvizet fogyasztottuk, ma kútjainkkal, fúrással nyerjük ki a talajból a vizet, majd a használat után visszaengedjük a folyókba, tavakba, ami végül a víznyerő területeket is beszennyezi. A természetes eredetű vizek egyébként is tartalmaznak olyan nem kívánatos szennyeződéseket, amelyek a víz emberi célú felhasználását egészségvédelmi vagy higiéniai okokból megnehezítik.

Ezek az anyagok három fő csoportba sorolhatók: 

 • Fizikai szennyezőanyagok ( lebegőanyagok (homok, iszap, kolloidok), gázok (metán, széndioxid, kénhidrogén, nemesgázok), olajok, zsírok, szerves anyagok stb.)
 • Kémiai szennyezőanyagok (baktériumok, algák, amőbák, vírusok, gombák)
 • Biológiai szennyezőanyagok ( nitrátok, nitritek, ammónia, fémek (arzén, higany, kadmium, ólom, vas, mangán stb.), huminsavak,fenol, magas sótartalom, növényvédőszerek maradéka stb.) 

A vezetékes víz a kezelés ellenére vagy éppen amiatt, másodlagos szennyeződésébőladódóan további egészségre káros anyagokat tartalmazhat. Ilyenek például:- klór, klór-vegyületek,- trihalometánok,- lebegőanyagok,- íz és szaganyagok (műanyagvezetékek),- baktériumok,- gombák,- paraziták,- vas és mangán, esetleg ólom (fémvezetékek),- kálium és magnézium, kemény víz stb.

A víztisztítás:

Felismerve a tényt, hogy mennyire fontos az ember szervezetének a víz és hogy a környezetszennyezés miatt megfelelő ivóvízhez jutni szinte lehetetlen, a fejlett országok és a nagy nemzetközi szervezetek többféle víztisztítási eljárást kísérleteztek ki és hagytak jóvá. A háztartási ivóvíz tisztítás területén ez az eljárás az ún. fordított ozmózis (reverse osmosis). Először a NASA fejlesztette ki ezt a módszert az űrhajósok számára, majd a haditengerészetnél használták, hogy a tengervízből ivóvizet nyerjenek. Szerencsére az élelmiszeripar is elkezdte használni Pl.: Zwack Unicum, Coca Cola, Gyümölcslevek és mára már a lakosság számára is elérhető módszerről van szó, melynek lényege a következő:

Ha zárt rendszerben nyomást gyakorolunk az oldatra, akkor az oldószer, vagyis a tiszta víz átlép a hártyán a hígabb oldat felé, míg a nagyobb koncentrációjú, “szennyezett” folyadék eltávozik. Ezzel az eljárással lehet  például a sót kiválasztani a tengervízből. A fordított ozmózis során tehát az oldószer (tiszta víz) áramlik külső nyomás hatására a félig áteresztő rétegen keresztül a magasabb koncentrációjú oldatból (szennyezett víz) az alacsonyabb koncentrációjú felé (tisztított víz).

A víz tisztítására kialakított membránok mentén a tisztítandó víz állandó mozgásban van, ami folyamatosan eltávolítja a membrán felületén lerakódó szennyeződéseket. A víztisztításnak ez a módja minden eddiginél hatékonyabb, hiszen a membrán tulajdonságaiból adódóan a szűrő eltávolítja a baktériumoknál ezerszer kisebb szennyeződéseket is az ivóvízből. A baktériumok mérete 0,2-1 mikron, a vírusok mérete 0,01-0,04 mikron, a fordított ozmózis szűrő nyílása: 0,0001 mikron. A fordított ozmózissal működő víztisztító olyan szűrőnek fogható fel, amelynek a nyílásainál a baktériumok 1000-szer a vírusok 100-szor nagyobbak. Az ozmózisszűrő öntisztító, nem halmozódnak fel a szennyeződések, mint egy átfolyó rendszerű szűrőben. A kereskedelemben kapható vízszűrők a hagyományos szűrők (CF) kategóriájába tartoznak. Az ozmózisszűrő 10.000-szer jobban szűr, mint a hagyományos szűrők. A fordított ozmózis elvén működő víztisztító egy lépésben eltávolítja a vírusokat, baktériumokat, vegyszereket, még a radioaktív részecskéket is kiszűri. Az egyszerű átfolyó rendszerű szűrés a káros anyagoknak csak egy részét távolítja el. A forralásnál csak a baktériumok pusztulnak, a vírusok és vegyi anyagok, nehézfémek a vízben maradnak.

A fordított ozmózisszűrés előtt és után is állnak szűrési etapok, melyek során a víz előkészítésen illetve utókezelésen megy át. Az előszűrés esetén, a szennyezett víz első lépésben 1-20 mikronos polipropilén betétes üledékszűrőn halad keresztül, ami a nagyobb lebegő szennyező-részecskéket tartja vissza. Majd egy aktívszenes szűrő eltávolítja a klórt és a szerves szennyeződéseket.

Az utószűrés és utókezelések során először egy aktívszenes szűrő távolítja el a vízből az esetleges gázmolekulákat, amelyek a víz ízének megváltozását eredményezhetnék.

Majd a készülékekben elhelyezett ásványianyag-patron a megtisztított vizet előre meghatározott mennyiségű ásványi anyaggal látja el, így kellemes, jó ízhatású, forrásvíz minőségű ivóvizet nyerünk. Ezt a vizet a szervezet pár nap múlva megszokja és kívánja.

További igény esetén a tisztított vizet lehet lúgosítani, így a megfelelő ph értéket biztosítani valamint az energetizálást is el lehet érni a megfelelő kiegészítők igénybe vétele esetén.

A berendezés felszerelése után a család egyetlen tagjának sem jelent majd gondot, hogy az egészségéhez szükséges vízmennyiséget élvezettel fogyassza el. A NimrAqua által forgalmazott ivóvíz tisztító berendezéssel hosszú távon biztosíthatjuk családunk tiszta víz szükségletét, amely hosszú távon mindannyiunk egészségének záloga.

A tisztított ivóvíz tulajdonságai:

 • Állandó minőségű ivóvíz a vízvezetékrendszer meghibásodása vagy véletlen vízszennyezés esetén is.
 • Mindig a megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll a tiszta friss ivóvíz.
 • Nem tartalmaz baktériumokat, vírusokat, klórt, vegyi anyagokat, vegyszereket, ipari szennyeződéseket, nehézfémeket, toxikus és rákkeltő anyagokat .
 • Hosszan tartójégkocka készíthető a tiszta vízből.
 • Javítja az italok és ételek ízét.
 • Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Pl. ez a víz nagyon alkalmas a magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére, akiknek nátriumszegény diétán kell élniük.
 • Ideális a vasalók, kávéfőző, teafőző, párologtató üzemeltetéséhez, ugyanis a Kálcium és Magnézium hiánya miatt nem jelentkezik a vízkő. 

Orvosi vélemények az ivóvízről

 „Minden, amit az ember megeszik és megiszik, a betegsége alkotórésze, azonban jellege szerint minden étel és ital tipikus bioelektronikai jellemzőkkel bír, amelyek áthaladnak a testen és befolyásolják annak biológiai környezetét. A bioelektronika alapelve az emberi folyadékok, mint például vér, nyál és vizelet, valamint az anyagminták környezetének értékelésén nyugszik, melyek közül különösen nagy a víz és az élelmiszerek jelentősége. A fizikai paramétereken, a pH, rH2 és r értékeken keresztül vissza lehet következtetni az organizmus számára hasznos anyagokra. A korábbi évtizedekből származó összehasonlító értékek különösen egyértelművé teszik táplálkozásunk biológiai hanyatlását.” F. Morell 

“Az egyedüli ásványi anyagok, melyeket a testünk hasznosítani tud: a szerves ásványi anyagok. Minden más típusú ásványi anyag idegen elem a szervezet számára, amelytől meg kell szabadulnia.”

Dr. Charles Mayo

“Hadd jelentsem ki ismét nyomatékosan, hogy véleményem szerint az ízületi gyulladás illetve a köszvény okozója a kemény víz, amely mindenféle szervetlen ásványi anyagot tartalmaz, valamint a kiegyensúlyozatlan étkezés, melyek következtében savas kristályok rakódnak le a mozgatható ízületekben, továbbá a testmozgás hiánya.”

Dr. John Yiamoyuiannis

Víztisztító berendezéseink (RO-Nimra, RO-Royal+, RO-Premium) a helyes táplálkozáshoz és a megfelelő folyadékigény bevitelhez rendkívül hatékonyan tudnak hozzájárulni. Ha szeretne Ön is otthonában egészséges vizet, vagy csak kérdése van a víztisztításról, víztisztító berendezéseinkről, akkor is keressen minket bizalommal! 

Jablonszki Edina

Telefon: +36/70 609-5147