2013. szeptember 16., hétfő 14:28

Hétfő délelőtt kilenc óra után megkezdődött a Costa Concordia hajóroncsának felállítása - jelentették be Giglio szigetén a munkálatok elindításakor tartott újabb sajtótájékoztatón.

A tavaly januárban szerencsétlenül járt óceánjárót kétezer tonnának megfelelő húzóerővel kezdték felemelni, az erőt fokozatosan, 200 tonnánként növelik. A hajó víz alatti részének állapotát folyamatosan búvárkamerákkal ellenőrzik - mondta Sergio Girotti, a műveletért felelős olasz Micoperi cég mérnök menedzsere. Hozzátette, hogy minimum hat, maximum tizenkét óra kell a hajó felállításához. Azt sem zárta, ki hogy a tengerből kiemelt roncsról darabok eshetnek le.
A világ eddigi legnagyobb hajóroncsának mozgatását a Costa Concordia közelében, a tengeren kiépített vezérlőteremből Nick Sloane, az amerikai Titan cég dél-afrikai mérnöke és egy tízfős nemzetközi műszaki csoport irányítja. Az óriási test vízből kiálló részének mozgását is kamerákkal figyelik. Öt kamerát az oldalán fekvő óceánjáró legmagasabb pontján helyeztek el, ezek mikrofonjaikkal a mozgás okozta zajokat is rögzítik, így jelezve bármilyen rendellenességet.
Folyamatos ellenőrzés alatt tartják a Costa Concordiából kiáramló környezetszennyező anyagokat is - tette hozzá Franco Porcellacchia, a Costa Crociere hajótársaság műszaki felelőse. Újságírói kérdésre válaszolva tagadta, hogy veszélyes gázok szivároghatnak ki a hajóból. Egyedül hidrogén-szulfid szabadulhat fel nagyobb mennyiségben, ez a hajón felbomlott szerves anyagokból származik, de szerinte ennek hatása sem jelent kockázatot. A roncs körül "úszó itatóvásznakat" helyeztek el, amelyeknek a hajó környezetében kell megkötniük a Costa Concordiából esetlegesen kiszivárgó szennyezőanyagokat.
A Costa Concordia megmozdítása háromórás késéssel indult el. Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője hangsúlyozta, hogy nem műszaki probléma okozta a halasztást, hanem az éjszakai vihar után még egyszer ellenőrizték az óceánjáró alatt kiépített talapzatot és a művelet elvégzéséhez szükséges többi szerkezetet.
Felállítása után a hajót rögzítik, és az oldalára erősített, vízzel teli tartályokkal tartják egyensúlyban. A Costa Concordia belsejét is átvizsgálják, hátha ott található a szerencsétlenségben eltűnt két áldozat teteme.
A rendkívüli műveletet Giglio partjáról több mint négyszáz újságíró, televíziós kamerák és a sziget lakosai is egyenesben követik.
A tengerjáró 2012. január 13-án futott zátonyra, a tragédiának a két eltűnt mellett 30 halálos áldozata volt, köztük egy magyar állampolgár.

MTI

Megjelent: 1789 alkalommal Utoljára frissítve: 2013. szeptember 16., hétfő 14:45